Guid inför planering av Er dopdag

Guid inför planering av Er dopdag

Planera Er dopdag

 

När du ska planera ditt dop, tänk på att boka kyrkan i god tid. Särskilt under sommaren kan det vara fullbokat långt i förväg med sommarbröllop. Tänker ni ha ert dop t.ex. utomhus eller på annan plats så är det bra att boka prästen i tid. Här hittar du lätt din församling genom att söka på ditt postnummer, eller söka på en ort där du önskar hålla ditt dop, för att komma i kontakt med din kyrka och boka en doptid.
Om man vill ha faddrar till sitt barn är det bra att tänka igenom och komma överens om sina val av faddrar. Man bör även diskutera vad man har för förväntningar och vad som är viktigt för var och en med dopdagen, så att man inte har olika bilder av dopet. Det är också bra att beräkna arbetsmängden och sätta en budget för att få lite mer kontroll.

Man bör söka fram sin släktdopklänning i god tid för att prova den och se att den är i gott skick. Då hinner man hitta den dopklänning man önskar, ifall man kommer fram till att man ska beställa en ny. Det kan var vackert att ha broderat in dopbarnets namn och dopdatum redan innan dopet, det blir en fin detalj.
Planera även era egna kläder till dopet, då även ni står i fokus och vill känna er fina och bekväma. Många mammor kan förtvivlat upptäcka att favoritfinkläderna inte riktigt går på ännu och kanske något nytt måste införskaffas. Tänk på sköna skor, eftersom man står en lång stund och bär på ett relativt tungt barn, då barnen döps allt senare nu för tiden.

 

Välj musik till dopet och skaffa eventuellt en solist/musiker. Musik är mycket stämningsskapande och kan ha stor betydelse för familj och gäster. Boka tid med prästen, eventuellt med kyrkomusikern och planera tillsammans er dopagenda, så dopet blir så som ni tänkt er.
Bjud in gästerna i god tid så att dopet inte krockar med andra evenemang. Ett trevligt  inbjudningskort är alltid lika roligt att få i brevlådan. Här kan du komponera ett eget inbjudningskort hos Önskefoto, eller hos Smartphoto. Vissa gäster kan ha långt att resa och då är det bra att kunna erbjuda boende eller tipsa om lämpliga hotell.
Tänk ut om ni vill ha något tema på dopet, det kan göra planeringen av dukning och dekor lättare om man har en linje att följa i sina val. Här hittar ni fina trycksaker till ert dop , så som inbjudningskort, placeringsskyltar m.m.

 

Involvera gärna de vänner, syskon och fastrar o.s.v. som ni tror tycker det är roligt att vara en del av era dopbestyr. Delegera ansvar till dem utifrån deras specifika kunskapsområden, som tårtbakning, sång eller pyntning av lokal osv. Ställ gärna ett presentbord någonstans och ge en vän uppdraget att skriva ner vad ert barn fick i dopgåva av var och en, eftersom det brukar bli svårt att minnas efteråt.
Förbered maten i god tid innan eller beställ catering. Bestäm vem som tar emot maten och har ansvaret att duka fram den tills gästerna kommer. Man brukar skåla för barnet i vin, men aldrig i brännvin. Prästen håller ofta ett litet tal vid bjudningen om hen är kvar. Föräldrarna brukar hålla ett välkomsttal till gästerna och lyckönskningar till barnet. Det är dock kutym att gästerna inte håller tal vid dop.
Om du planerar ett utomhusdop, ha en plan B i bakfickan vid oväder.
Om ni har långväga gäster så kan det vara välkommet att servera lite snacks och dryck direkt när gästerna kommer. Om det finns många barn bland gästerna kan det vara bra att ha lite enkla leksaker som såpbubblor eller en rithörna.

Att packa med till dopet
*Tänk på att ta med en näsduk eller liknande om barnet råkar kräkas precis innan eller under dopet.
* Om barnet dreglar mycket kan en haklapp skydda klänningen.
* Dopet kan vara känslosamt, så ha gärna en liten näsduk i fickan.
* Skavsårsplåster kan vara bra att ha med om ni har nya skor.

* Om barnet hinner bli trött och hungrigt innan ceremonin, så vet föräldrarna bäst vad som tröstar: snutten, nappen eller lite mat. Ta med skötväskan, så har ni allt ni är vana att med er som tillexempel nya blöjor.

Det kan vara roligt att fotografera alla gäster som deltog i dopet. Man kan göra en speciell fotoplats med en härlig inramning och ställa fram en kamera. Ge gärna en skicklig vän uppdraget att fota och dokumentera dopet eller hyr in en professionell fotograf.

Om ni kan, unna er någon dag ledigt före och efter dopet, det gör att allt blir roligare och mer lättsamt. Låt dopkalaset bli en härlig och minnesvärd dag, utan stress.
En logistikkarta över dagen kan ge lugn och ro, så vet man när och var olika saker ska göras och att alla uppgifter är fördelade på en ansvarig person. Då slipper man två utslitna föräldrar på dopkvällen. Det kan vara en bra idé att en person som dopbarnet känner sig trygg med får ansvaret att ta hand om barnet den dagen och sköta mat och sovtider m.m. För de arrangerande föräldrarna får ofta många frågor och har uppgifter att sköta underdopdagen.

Man kan göra en inspirationsbild på vad dopbarnet behöver och önskar sig i doppresent och posta t.ex. på Instagram. Det kan kännas skönt för gästerna att ha ett hum om vad som skulle uppskattas och vad barnet inte redan har. Det ger lite känsla för vilken färgskala och stil ni tycker om.

 

Fotograf: Lia Jacobi

 

Inspireras av Frida Fahrmans dotters dop

 

Fotograf huvudbild: Katarina Norström